Ten years shop & gallery
2005 - 2015

Twenty years of emotional beauties
1995 - 2015


Marie-Bénédicte’s juwelen verrichten wonderen. Hun uitgepuurdheid en de perfectie van de productie ervan verheffen ze tot méér dan een eenvoudig juweel. Het is de reflectie van een ziel, de ziel van een gevoelig persoon, die in haar werk een groot deel van haar persoonlijkheid transponeert. Door de volledige beheersing van haar ambacht is ze in staat de meest extravagante objecten te realiseren. Niettegenstaande ze als een frêle wezen overkomt straalt haar werk steeds een enorme kracht uit.

Aan elke reeks nieuwe juwelen, die steeds in haar eigen atelier ontworpen worden, gaat heel wat denkwerk vooraf. Het uitproberen en tekenen van nieuwe lijnen en vormen, de keuze van kleuren in de combinatie edelstenen resulteert in een collectie die voortvloeit uit haar vorig werk en toch helemaal nieuw is.

Bladmotieven, klavertjes, takjes… hier heeft de natuur overduidelijk haar sporen achtergelaten. Vergeleken met haar eerste werk is de vormentaal sterk veranderd. Soberheid, toegankelijkheid en draagbaarheid zijn nu primair en kenmerkend voor een meer romantische periode van intuïtieve puurheid maar steeds met een doordachte vormgeving.

Belangrijk sedert de opening van haar galerie in 2005, is het contact met haar klanten. Onderlinge communicatie is essentieel als het gaat om de creatie van een exclusief, persoonlijk juweel, zoals bijvoorbeeld liefdesringen. Om optimaal te functioneren heeft Marie-Bénédicte een zekere vorm van eenzaamheid nodig. Ambachtelijk bezig zijn aan de creatie van haar juwelen geeft haar een helende kracht. Creatie groeit uit tot een soort meditatieve innerlijke rust. Als tentoonstellingsontwerper herinner ik me nog het documentatiemateriaal voor onze eerste juwelententoonstelling waaraan Marie-Bénédicte deelnam. Haar creaties verraadden ogenblikkelijk een onderlinge zielsverwantschap die zich uitte in mijn adoratie voor zo veel schoonheid en expressieve perfectie. Eén explosie die niet tegen te houden was. Dit was duidelijk de vormgeving van een verzameling ideeën van ‘jong geweld’!

Deze broze, kwetsbare jonge vrouw reflecteerde overduidelijk haar persoonlijkheid in haar creaties, een kostbaar geheel vol sentiment en ik voelde een diepe bewondering en verbondenheid! Het is evident dat onze energieën mekaar niet meer hebben losgelaten, dat ik haar werk ben blijven volgen en dat mijn admiratie is blijven groeien.

(Dirk Nobus, Voormalig tentoonstellingsontwerper Cultureel centrum Knokke-Heist)


Jewellerydesign Marie-Bénédicte
juweelontwerpster - galerie en atelier
open na afspraak
info@mariebenedicte.com of 09 324 56 45

www.mariebenedicte.com